6 afwijkende mondgewoonten waar je direct mee wilt stoppen

Met mondgewoonten bedoelen we alles wat je met je mond doet. Denk hierbij aan kauwen, ademen en zoenen. Veel mondgewoonten heb je zonder dat je erbij nadenkt. Mondgewoonten kunnen positief zijn (denk aan lachen, praten of tandenpoetsen). Maar, er zijn ook afwijkende mondgewoonten die je beter niet kan hebben. Ze kunnen bijvoorbeeld zorgen voor tandbeschadiging, kaakpijn of een slechte adem. Hieronder lees je 6 afwijkende mondgewoonten waar je het liefst direct mee wilt stoppen.

1. Je kiezen op elkaar klemmen

Als jij vaak je tanden en kiezen op elkaar klemt, geeft dit druk op je tanden en kiezen. Dit kan zorgen voor slijtage of zelfs breuken van je tanden en kiezen. Ook kunnen de spieren die betrokken zijn bij het klemmen moe worden en kaakpijn veroorzaken.

2. Door je mond ademen

Als je door je mond ademt, wordt je mond droger. Een droge mond kan problemen met je tandvlees veroorzaken omdat je minder speeksel hebt dan normaal. Speeksel helpt onder andere bij het voorkomen van tandplak. Daarom kan ademhalen door je mond zorgen dat je sneller gaatjes krijgt. 

3. Kauwgom kauwen

Kauwgom kauwen hoeft niet slecht te zijn. Het zorgt er bijvoorbeeld voor dat er een toename is van speeksel, iets wat gaatjes kan voorkomen. Toch kan kauwgom met suiker juist gaatjes veroorzaken. Ook als je vaak kauwgom kauwt, kan dit kaakpijn veroorzaken. Je kaakspieren en kaakgewricht worden dan te veel belast.

4. Je tong tegen of tussen je tanden en kiezen duwen

Als je je tong tegen of tussen je kiezen te duwt, bouw je spanning op in de spieren in en rond je mond. Dit kan problemen met slikken of pijn bij het kauwen veroorzaken. Bovendien kunnen je tanden en kiezen langzaam naar voren of opzij verplaatsen door de druk van je tong. Hierdoor verandert je gebit, kun je gevoelige tanden of kiezen krijgen of ontstaan tandvleesproblemen. 

5. Nagel- of lipbijten

Nagelbijten en lipbijten kan schade aan je nagels of lippen geven. Bovendien kan het beschadiging aan je tanden of tandvlees geven. Ook kan dit invloed hebben op je kaak. De spieren worden anders en vooral meer gebruikt als je dit regelmatig doet. Hierdoor kunnen de spieren vermoeid raken en bijvoorbeeld pijnklachten veroorzaken.

6. Je tanden als gereedschap gebruiken

Je tanden gebruiken om dingen te openen of vast te houden, kan je tanden beschadigen. Tanden kunnen afbreken en schade in het tandglazuur veroorzaken. Bovendien belast het onnodig je kaak. Dit kan problemen geven in je kaak zelf of de spieren eromheen.

Het stoppen met deze afwijkende mondgewoonten kan helpen om je mond en kaak gezond te houden. Vaak is stoppen met bepaalde gewoonten niet makkelijk. Je lipspieren zijn meestal niet sterk genoeg om je mond dicht te houden, waardoor je door je mond blijft ademen. Ook kan het zijn dat je tong niet gewend is om tegen het gehemelte te rusten. Hierdoor blijf je met je tong tegen je tanden aanduwen. In het KNAPfysio programma help ik je met het afleren van deze gewoonten. Je krijgt oefeningen en leert wat de beste mondhouding is. Zo hou jij je mond en je kaak gezond!


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *