Botox bij kaakklemmen

Botox bij kaakklemmen

Botox bij kaakklemmen: steeds vaker wordt er bij de behandeling van kaakklemmen gedacht aan aan botox (botulinumtoxine). Of deze behandeling voor jou een goed idee is, hangt heel erg af van jouw situatie.


Wat is botox?

Botox is een spierverslapper en wordt via een naald in je spier gezet. De seintjes vanuit de zenuwen naar de spieren worden hierdoor geblokkeerd. Daardoor kunnen de spieren tijdelijk niet meer aanspannen. Botox wordt om deze reden veel gebruikt om rimpels te verminderen. Ook helpt botox bij het ontspannen van overactieve spieren, zoals de kaakspieren.


Wat doet botox bij kaakklemmen?

Botox werkt vaak goed voor het verminderen van kaakspanning. Kaakspanning is één van de oorzaken van kaakklemmen en kan worden veroorzaakt door verschillende dingen. Spanning, stress en gebruik van bijvoorbeeld koffie en thee kunnen een oorzaak zijn, maar ook slaap en mondgewoontes spelen een rol. Doordat de kauwspieren rechtstreeks door de hersenzenuwen worden bewogen (wat anders is dan in de rest van het lichaam), is kaakspanning moeilijk op te lossen.

Hoewel botox dus wel goed werkt bij kaakspanning, is het goed om te weten dat botox alleen het symptoom kaakspanning aanpakt. De oorzaak gaat door de botox niet weg. Om er voor te zorgen dat je niet opnieuw kaakspanning krijgt, moet je na een aantal maanden weer opnieuw botox laten plaatsen. Naar mijn idee voegt botox dus alleen iets toe als je ook de oorzaak van de kaakspanning aanpakt.   


Kaakfysio en kaakspanning

In het online programma van KNAP kun jij structureel werken aan de factoren die er voor zorgen dat bij jou de kaakspanning aanwezig blijft. Via de vragenlijsten en filmpjes krijg jij precies te zien wat voor jou belangrijk is in het oplossen van jouw probleem. Daarnaast zal ik als je het programma volgt, je tijdens online afspraken helpen om van de oorzaken van jouw klachten af te komen. Op deze manier missen we niks en krijg jij weer volledig de controle over jouw klachten.


Kortom: wel of geen botox bij kaakklemmen?

Of het voor jou een goed idee is om botox te nemen vanwege kaakklemmen is niet zo makkelijk te zeggen. Botox kan bijwerkingen hebben die je liever niet wilt. Om deze reden is het belangrijk dat je dit bespreekt met een arts die verstand heeft van kaakklachten. Denk aan een kaakchirurg of tandarts-gnatholoog. Zij weten het beste of botox voor jou ondersteunend is aan de oplossing.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *