Tinnitus: een piep, suis, brom of een ander geluid dat niet door een invloed van buitenaf veroorzaakt wordt. Ontzettend vervelend en de impact is vaak groot. Fysiotherapie bij tinnitus kan in bepaalde gevallen voor verlichting van de klachten zorgen.
Tinnitus
Als je last hebt van tinnitus, hoor je een geluid dat de mensen om je heen niet horen. Tinnitus, ook wel bekend als oorsuizen, treft ongeveer 10-15% van de Nederlanders. Ongeveer 1 op de 4 mensen met tinnitus heeft last van een specifieke vorm, namelijk somatische tinnitus. Deze vorm van oorsuizen wordt (mede) veroorzaakt door spierspanning in je nek en kaak. Fysiotherapie kan bij deze vorm van tinnitus goed helpen.
Hersenen
In je hersenen loopt het verwerkingsgebied van geluid vlak langs het gebied waar het gevoel uit je nek- en kaakspieren wordt verwerkt. Omdat deze gebieden zo dicht bij elkaar liggen, kan het gebeuren dat een gevoelsprikkel overspringt naar je gehoorverwerkingssysteem. Je hersenen snappen dan niet welk geluid dit is en vullen het daarom zelf in. Dit is de suis, piep of brom die jij hoort.
Vaak beland je onbedoeld in een vicieuze cirkel. De constante aanwezigheid van deze geluiden zorgen bijvoorbeeld voor angst, stress of slapeloosheid. Dit kan direct zorgen voor meer spanning in je nek- en kaakspieren. Op deze manier wordt de tinnitus in stand gehouden.
Er zijn vele manieren om te kijken of er verlichting gevonden kan worden in de klachten van tinnitus. Naast fysiotherapie is psychologische hulp middels cognitieve gedragstherapie als Acceptence and Commitment Training (ACT) of EMDR een mogelijkheid.
Hoe ziet fysiotherapie bij tinnitus eruit?
Fysiotherapie bij tinnitus is vooral gericht op het verminderen van de spanning in je nek-en kaakspieren. Deze spanning wordt vaak veroorzaakt door verkeerde mondgewoontes (denk bijvoorbeeld aan tandenknarsen, klemmen, nagelbijten etc.).
Het online programma van KNAPfysio richt zich volledig op het aanpakken van de spanning in de nek-en kaakspieren en eventuele verkeerde mondgewoontes. Je krijgt uitleg over tinnitus zelf en met verschillende ACT en mindfulness technieken, krijg je weer meer grip op je klachten. Hoe meer jij snapt over de werking van je lichaam (en dus over het ontstaan van de tinnitus klachten), hoe eerder je de controle weer terug hebt. Het fijne is dat je bij KNAPfysio voor fysiotherapie bij tinnitus de deur niet uit hoeft.
Geef een reactie