Globus en 4 andere keelklachten die uit je kaak kunnen komen

Globus is het medische woord voor het gevoel van een brok in de keel. Dit gevoel in de keel komt vaak door een veranderde samenwerking van de spieren in je keel. Als deze samenwerking verandert, kan dit zorgen voor een brok gevoel in de keel. Vaak kunnen de huisarts en de KNO-arts niets vinden. Je wordt zonder duidelijkheid weer naar huis gestuurd en blijft er last van houden.

Naast globus zijn er meer klachten die vanuit je kaak kunnen komen. Klachten waarbij je de link met je kaak waarschijnlijk niet snel legt. Hieronder lees je er 4:

Globus (brok in de keel)
Globus (brok in de keel)

1. Vaak verslikken in eten of drinken

  • Als de spieren in de keel niet goed samenwerken, verslik je je eerder in eten of drinken.

2. Chronische hoest of regelmatig een kuchje in de keel

  • Spanning in de kaakspieren kan ervoor zorgen dat je irritatie van de keel en de luchtwegen krijgt. Daardoor moet je misschien vaker je keel schrapen of krijg je een chronische hoest. Ook kan het zijn dat je het brok gevoel in je keel probeert weg te kuchen.

3. Gevoelig kokhalsreflex

  • Als de kaakspieren gespannen zijn, kan je kokhalsreflex gevoeliger worden. Door deze verhoogde gevoeligheid moeten mensen sneller kokhalzen. Het kokhalzen kan dan zelfs voorkomen bij normale dingen zoals tandenpoetsen of het nemen van een hap eten.

4. Moeite hebben met slikken van pillen

  • Met dit alles bij elkaar kan jij je vast voorstellen dat pillen slikken moeilijker wordt. Pillen zijn vaak groter en minder vormbaar dan normaal voedsel. Dit maakt het doorslikken van pillen vaak lastiger. Ook kan het zijn dat na het doorslikken van de pil, je het gevoel krijgt dat de pil vast zit in de keel.

Al deze keelklachten komen vaak door afwijkende mondgewoontes. Hier kun je iets aan doen, onder andere door oefeningen te doen.

Hoe dan ook, al deze klachten zijn erg vervelend en kunnen (mede) veroorzaakt worden door spanning of problemen met je kaakspieren. Dit kan invloed hebben op hoe je keel voelt en zijn werk doet. De klachten die je hierdoor hebt, zijn heel vervelend maar gelukkig niet ernstig. In het online KNAPfysio programma ga je zelf je kaakklachten aanpakken en daarmee ook deze onbekendere klachten die erbij horen.


Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *