Heb je wel eens het gevoel dat je kaak op slot of vastzit? Dan weet je dat dit behoorlijk vervelend of zelfs pijnlijk kan zijn. Een kaak die op slot zit, zorgt ervoor dat je bijvoorbeeld minder goed kan eten, tandenpoetsen of zoenen. Maar ook praten kan bij een vastzittende kaak pijnklachten gaan geven.
Hoe komt het dat je kaak op slot zit?
Er zijn verschillende oorzaken voor een geblokkeerde kaak. Meestal heeft het te maken met spierspanning of gewrichtsproblemen. Spanning in de kaakspieren komt vaak door stress, tandenknarsen of andere verkeerde mondgewoontes. Naast spierspanning of gewrichtsproblemen kan ook leeftijd (ouder worden) of een onderliggende aandoening een rol spelen. Een onderliggende aandoening zou bijvoorbeeld kunnen ontstaan na een val. Als je na een val of ongeluk je mond niet meer kan openen of je kaak op slot zit, is het handig om langs de huisarts of tandarts te gaan.
De oplossing voor een vastzittende kaak
Het is belangrijk om te achterhalen wat de oorzaak is van je vastzittende kaak. Via de vragenlijst en het goed zelfstandig uit te voeren onderzoek van KNAPfysio kom je hier achter. Als je de oorzaak van je klachten weet, is het makkelijker om passende maatregelen te nemen om verlichting te vinden.
Daarnaast zijn er een aantal algemene dingen je zelf makkelijk kan doen bij een kaak die op slot zit.
- Vermijd hard voedsel zoals nootjes en harde broodjes
- Verminder stress en zorg voor ontspanning
- Zorg dat je je kiezen van elkaar houdt (dit zorgt ook voor minder kaakspanning)
Warmte kan in sommige gevallen ook helpen bij een vastzittende kaak. Dit hangt echter heel erg af van de oorzaak van je klachten.
Door de gratis vragenlijst te doen, krijg je een eerste advies richting de oplossing voor jouw vastzittende kaak. Zo krijg je inzicht in welke richting jij de oplossing kan zoeken en krijg je de controle over je kaakklachten terug.
Geef een reactie