KNAPfysio Oefeningen

Orofaciale fysiotherapie – Wat kan je verwachten?

Orofaciale fysiotherapie is een specialisatie binnen de fysiotherapie die zich specifiek richt op klachten in het hoofd, de nek en het kaakgebied. Denk aan aangezichtspijn, hoofdpijn, kaakpijn, tandheelkundige pijn en postoperatieve revalidatie na kaakchirurgie. Klachten in en rond het hoofd zijn vaak heel storend. Ze hebben veel impact en zijn vaak moeilijker te negeren dan bijvoorbeeld een rug- of knieklacht.

Wat uniek is aan orofaciale fysiotherapie, is dat je zelf een groot deel van het onderzoek kunt uitvoeren.

Helaas is orofaciale fysiotherapie niet zo bekend als mogelijke oplossing. Dit is een gemiste kans. Regelmatig hoor ik mensen zeggen dat ze achteraf gezien eerder voor orofaciale fysiotherapie hadden moeten kiezen. Of dat ze wilden dat ze er eerder van hadden gehoord. Vaak is hoofdpijn (die soms al jaren duurt) aanzienlijk verbetert na enkele adviezen en oefeningen. Ook kaak- of kiespijn waar geen duidelijke oorzaak voor gevonden wordt, kan vaak goed worden opgelost middels orofaciale fysiotherapie. Bovendien is er een verband tussen tinnitus en spanning in de nek- en kaakspieren, hier kan orofaciale fysiotherapie ook bij helpen.

Uniek aan orofaciale fysiotherapie is dat je zelf een groot deel van het onderzoek kunt uitvoeren doordat je je eigen mondgebied goed kunt zien
Onderzoek bij orofaciale fysiotherapie

Wat is orofaciale fysiotherapie precies?

In het gebied van het hoofd en de hals zijn er talloze factoren die van invloed kunnen zijn op mogelijke klachten. Er wordt daarom altijd breed gekeken naar de symptomen. De grote vraag is vooral: wat maakt dat bij jou deze klachten ontstaan en aanwezig blijven?

Wat uniek is aan orofaciale fysiotherapie, is dat je zelf een groot deel van het onderzoek kunt uitvoeren. Doordat je je eigen mondgebied (met behulp van een spiegel) goed kan zien, kan je zelf ontdekken waarom bepaalde klachten optreden. Dit sluit precies aan bij wat KNAPfysio biedt. Met het KNAPfysio programma ga je zelfstandig (met online begeleiding) aan de slag met jouw klachten. Je krijgt toegang tot verschillende onderzoeks- en behandeltechnieken, gecombineerd met oefeningen, uitleg en advies van mij. Zo kun je zelf op een laagdrempelige manier weer controle krijgen over je klachten.

Waar kijken we dan naar?

In een orofaciale fysiotherapie intake zoeken we door middel van vragen naar de mogelijke oorzaken van de klachten. Ook wordt er gekeken naar hoe je kaak beweegt en of je bepaalde mondgewoonten hebt die mogelijk bijdragen aan de klachten. Verder kijkt een orofaciaal fysiotherapeut naar je ademhaling en is er aandacht voor stress. Dit kan allemaal invloed hebben op je klachten. Ook zaken als de hoeveelheid lichaamsbeweging die je krijgt en het gebruik van middelen zoals alcohol, cafeïne of medicijnen kunnen je klachten beïnvloeden. Je slaappatroon is ook van groot belang. Kortom; een heleboel factoren die invloed kunnen hebben op jouw klachten.

Het KNAPfysio programma is zo ingericht dat er niks gemist wordt. De duidelijke en gestructureerde manier van vragen stellen, aangevuld met het online consult, zorgt voor een compleet beeld. Zo weet je zeker dat het voor jou klopt.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *