KNAPfysio_Kaakklachten

Kaakpijn aan één kant

Waarom zit kaakpijn vaak aan één kant? Deze vraag wordt mij als orofaciaal fysiotherapeut vaak gesteld. Het antwoord op deze vraag is alleen niet zo eenvoudig. Kaakpijn aan één kant kan komen door belasting, zoals te veel kauwen aan één kant, of door een verschil in de manier waarop de kiezen aan die ene kant op elkaar vallen. Hoewel dit beide een rol kan spelen, is dit bijna nooit het hele verhaal.

Oorzaken kaakpijn aan één kant

Kaakpijn aan één kant komt vaak doordat onze hersenen sneller reageren op signalen en ongemakken aan de specifieke zijde waar de pijn zich bevindt. Dit kan komen door stress, eetgewoontes, leefstijl en (onderdrukte) emoties. Bovendien kunnen eerdere fysieke problemen aan dezelfde zijde van het gezicht er voor zorgen dat je aan die kant eerder pijn gaat voelen. Denk bijvoorbeeld aan een oorontsteking, kiespijn of letsel na een val.

Persoon met kaakpijn aan één kant

Wanneer kaakpijn langere tijd aanhoudt, is de kans klein dat er echt iets mis is. Zeker wanneer dit ook al uitgesloten is door een tand- of huisarts. Het is daarom goed om de (aanhoudende) pijn die je voelt te begrijpen. Als je begrijpt waar de pijn vandaan komt, is het ook makkelijker te verklaren waarom je kaakpijn aan één kant hebt.

Pijn, ongeacht de duur, de oorzaak of de mate waarin het aanwezig is, ontstaat altijd in onze hersenen. Plotseling ontstane pijn heeft vaak een duidelijke oorzaak, je hebt je bijvoorbeeld gestoten. Langer durende pijn is ingewikkelder en gaat vaak samen met een bepaalde overgevoeligheid van het zenuwstelsel. Het kan zijn dat het brein een hogere gevoeligheid heeft voor pijnsignalen aan de kant waar je last hebt. Juist als er geen duidelijke (weefsel)schade (meer) is, is deze kans groot. Er zijn verschillende oorzaken voor het ontstaan van deze overgevoeligheid.

KNAPfysio

Door de mogelijke factoren te onderzoeken, kunnen we ontdekken waardoor bij jou de kaakpijn aan één kant veroorzaakt wordt. Wanneer dit duidelijk is, kunnen we samen op zoek gaan naar de juiste oplossing en ervoor zorgen dat deze klachten weggaan én weg blijven.
In het KNAPfysio programma gaan we dieper in op alle mogelijke oorzaken van kaakpijn aan één kant en leer je hoe je hier het beste mee om kan gaan.


Eén reactie op “Kaakpijn aan één kant”

  1. […] van je tanden en kiezen. Ook kunnen de spieren die betrokken zijn bij het klemmen moe worden en kaakpijn […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *