De hersenen spelen een belangrijke rol in het ontstaan van kaakspanning. Sterker nog, de hersenen zijn bijna altijd de (mede)veroorzaker van kaakspanning. Ik ga je uitleggen hoe dit komt.
Zenuwstelsel
Om te begrijpen hoe kaakspanning door je hersenen veroorzaakt kan worden, is het handig om te weten dat ons zenuwstelsel uit twee delen bestaat. Namelijk het centrale zenuwstelsel en het perifere zenuwstelsel. Het centrale zenuwstelsel bestaat uit je hersenen. De perifere zenuwen komen uit je ruggenmerg (dat in je wervelkolom loopt).
De meeste spieren in je lichaam worden aangestuurd vanuit het perifere zenuwstelsel. De kaakspieren worden echter aangestuurd door één van de twaalf hersenzenuwen. Deze hersenzenuwen komen rechtstreeks uit de hersenen en dus uit het centrale zenuwstelsel.
Door de directe koppeling tussen de hersenen en je kaakspieren (de zenuwen die je kaakspieren aansturen komen tenslotte rechtstreeks uit je hersenen), kan veel van wat er in je hersenen gebeurt van invloed zijn op je kaakspieren. Dit zorgt ervoor dat de kaakspieren veel sneller beïnvloed worden door processen in de hersenen dan bijvoorbeeld de spieren in je armen of benen.
Kaakspanning en processen in de hersenen
Processen in de hersenen vinden plaats dankzij verschillende stofjes (neurotransmitters). Deze stofjes in de hersenen geven berichten door tussen de zenuwcellen. Ze spelen een belangrijke rol in allerlei functies van de hersenen en het lichaam. Zo hebben ze invloed op je stemming, emoties, geheugen, spierbewegingen, maar bijvoorbeeld ook op je eetlust, slaap en het waarnemen van pijn.
Invloeden van buitenaf zoals alcohol, nicotine of stress kunnen invloed hebben op de neurotransmitters in de hersenen. Als het gebied in de hersenen die de kaakspieren aanstuurt, verandert of ‘actiever’ wordt (door bijv. één van de genoemde invloeden), kan dit zorgen dat jij onbedoeld je kaakspieren meer aanspant en gaat kaakklemmen. Waarna je kaakspanning ervaart.
Er zijn veel oorzaken waarbij de signalen die de hersenen versturen naar de kaakspieren een rol kunnen spelen bij kaakspanning. Het is dan ook belangrijk om op te merken dat kaakspanning complex kan zijn en vaak het resultaat is van een combinatie van fysieke en psychologische factoren.
In het KNAPfysio programma staan we stapsgewijs stil bij al deze oorzaken. Het doel is jou te laten begrijpen hoe alles in je lichaam werkt. Zo krijg je zelf weer de regie over je klachten terug.
Geef een reactie