Alles over een knakkende kaak: oorzaken, gevolgen en oplossingen

Een knakkende kaak kan echt heel vervelend zijn. Het kan samen gaan met pijn, ongemak en soms zelfs met angst. Wat is een knakkende kaak precies? Wat is de oorzaak? Kan het kwaad? En is er een oplossing? Dit ga ik je vertellen!

Wat is een knakkende kaak?

Een knakkende kaak is simpelweg het geluid dat je voelt of hoort als je je mond opent en/of sluit. Dit kan een zachte klik zijn maar ook een luidruchtige knap. Soms voelt het alsof je kaak vastzit, niet helemaal goed zit of zelfs uit zijn kom schiet wanneer je je mond beweegt. 

Wat is de oorzaak?

Meestal wordt een knakkende kaak veroorzaakt door het verplaatsen van het kraakbeenschijfje in het kaakgewricht. Het kraakbeenschijfje ligt normaal gesproken tussen de kop en de kom van het kaakgewricht (zie plaatje links) en speelt een belangrijke rol bij het openen van de mond. Zonder dit schijfje zouden we onze mond veel minder ver kunnen openen.

Bij een knakkende kaak ligt dit kraakbeenschijfje vóór het kaakkopje (zie plaatje rechts). Als je je mond open doet, ‘schiet’ dit kraakbeenschijfje terug op zijn plek, bovenop het kaakkopje. Hierdoor kun je na de knap je mond weer gewoon open doen. Wel is het vervelend en soms ook gevoelig als dit gebeurt. Bij het sluiten, verplaatst het kraakbeenschijfje zich weer terug naar voren. Dit is de knap die je bij het sluiten van de mond hoort.Het verschil in positie van het kraakbeenschijfje in de normale positie en bij een knappende kaak.

Kan het kwaad?

Een kaak die knakt of knapt kan in principe geen kwaad, ook niet op de lange termijn. Hier hoef je je dus geen zorgen om te maken. Het is alleen wel heel vervelend. Soms is de knap zo hard dat je bijvoorbeeld niet meer uiteten durft, omdat andere mensen het kunnen horen. Ook als het knakken van de kaak pijn doet, wordt het tijd om er iets aan te doen.

Wat doe je tegen een knakkende kaak?

Het is handig om te weten waardoor bij jou de knakkende kaak ontstaat. Vaak heeft het te maken met te veel spierspanning in de kaakspieren. Deze verhoogde spanning kan door meerdere dingen veroorzaakt worden. Het kan zijn dat je te actief bent met je kaakspieren door kauwgom te kauwen, nagel-of lipbijten of door constant kiescontact. Soms neemt de spierspanning ook toe zonder dat je het echt door hebt.

Medicijnen of andere middelen, zoals alcohol, kunnen zorgen voor meer activiteit in de kaakspieren. Ook spanningen in de rest van je lichaam kunnen doorwerken in je kaken. Uitdrukkingen als ‘door de zure appel heen bijten’, ‘je verbijten’ of ‘op je tanden bijten’ komen daar vandaan. Spanning in je kaakspieren wil je zoveel mogelijk voorkomen. Het is dus goed om op bovenstaande dingen te letten. Daarnaast is het goed om te letten op de houding van je mond en kaken.

Je hoort altijd een beetje ruimte tussen je kiezen te hebben. Als je dit niet hebt, bouwt de spanning in je kaken op. Probeer je onderkaak dan ook iets te laten hangen. Wat hierbij helpt, is om je tong op een andere plek te zetten dan je misschien gewend bent. Namelijk op de plek waar je de “NN” van Niko zegt of waar het klakken met je tong start. Dit is omhoog tegen het gehemelte en iets naar achteren (niet tegen je tanden). Dit is de normale rustplek van je tong.

Ook kun je door ontspanningsoefeningen zorgen voor meer rust in je hoofd. Dit maakt dat je minder neigt tot het ‘verbijten’ van je spanning.

Kaakspanning wordt vaak door meer dan één ding veroorzaakt. In het online programma gaan we samen op zoek naar de oorzaken van jouw kaakspanning en daarmee naar de oplossing.