Kaak op slot

Knarsen: zo komt het en dit kan je er aan doen

Knarsen of tandenknarsen wordt ook wel bruxisme genoemd. Het houdt in dat de tanden en/of kiezen krachtig over elkaar heen schuiven. Tandenknarsen komt voor bij zowel volwassen als kinderen en kan zowel overdag (waakbruxisme) als ’s nachts gebeuren (slaapbruxisme). Hoewel het meestal onschuldig is, kan het wel voor problemen zorgen. Denk aan kaakklachten of afbrekende tanden of kiezen.


Wat zijn de oorzaken van knarsen?

Tandenknarsen kan verschillende oorzaken hebben en het is niet altijd duidelijk wat de precieze oorzaak is. Wel is bekend dat het vaak samen gaat met spanning in de kaakspieren. Stress kan er voor zorgen dat de kaakspieren (onbewust) worden aangespannen. Ook cafeïne en alcohol hebben invloed op de spierspanning in de kaken. Soms is knarsen ook ‘gewoon’ een onhandige gewoonte.


Wat zijn de gevolgen van knarsen?

Langere tijd tandenknarsen kan zorgen voor verschillende klachten. Zo kan het schuren van de tanden zorgen voor slijtage van het tandglazuur en gevoeligheid van de tanden en kiezen. Tanden en kiezen kunnen breken, scheuren of korter worden door het knarsen. Als je kronen of vullingen hebt, kunnen deze beschadigen of zelfs loskomen door het knarsen. Omdat knarsen zorgt voor activiteit in de kauwspieren, kan het ook leiden tot kaakpijn en hoofdpijn.  


Hoe weet je of je knarst?

Omdat tandenknarsen vaak ’s nacht gebeurt, is lang niet iedereen zich er bewust van. Er zijn wel een aantal tekenen die er op kunnen wijzen dat je een knarser bent. Als je regelmatig wakker wordt met gevoelige tanden, vermoeide kaakspieren of hoofdpijn is de kans groot dat je ’s nachts knarst. Ook kan het zijn dat je partner een ‘slijpend’ geluid hoort wat kan wijzen op tandenknarsen. Daarnaast kan de tandarts vaak tekenen van slijtage op je gebit zien die veroorzaakt worden door knarsen.


Wat kan je aan knarsen doen?

Gelukkig zijn er verschillende dingen die je zelf kan doen om de kans op het knarsen te verkleinen. Zoals gezegd vindt tandenknarsen vaak plaats in de lichte slaapfase. Door je slaap te verbeteren, zal je minder lang in de lichte slaapfase blijven hangen.
Om spanning in je kaak- en kauwspieren zoveel mogelijk te voorkomen, is ook het verminderen van stress belangrijk. Dit doe je door bijvoorbeeld te letten op je ademhaling. Door je neus ademen kan het gevoel van stress in je lichaam verminderen.  Daarnaast is bewegen ook erg belangrijk. Bewegen zorgt voor een betere nachtrust, minder stress, maar laat ook je hersenen beter werken. Dit draagt bij aan minder knarsen!

In het online programma gaan we samen kijken of jouw klachten misschien veroorzaakt worden door knarsen en hoe we dit in de toekomst kunnen voorkomen.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *