7 tips tegen kramp in je kaak bij de tandarts

Kramp in je kaak bij de tandarts. Misschien herken je het wel: je ligt in de stoel bij de tandarts of mondhygiënist en je kan je mond nog maar met moeite openhouden. Terwijl de tandarts blijft vragen om je mond verder open te doen, voel jij je spieren rondom je kaak verkrampen.

Hieronder deel ik 7 tips die een bezoekje aan de tandarts net wat makkelijker maken.

1. Vertel vooraf dat je snel last hebt van kramp in je kaak

Door te vertellen waar je last van hebt, kan de tandarts hier rekening mee houden en waar mogelijk de behandeling wat aanpassen.

2. Vraag om pauzes

Door korte pauzes tijdens de behandeling kunnen je kaakspieren even ontspannen. Dit zorgt ervoor dat je minder last krijg van pijn of kramp in je kaken. Zowel tijdens de behandeling als daarna. Spreek bijvoorbeeld af dat je je hand even opsteekt om aan te geven dat je toe bent aan een korte break.

3. Vraag om een bijtblok of mondwig

Een bijtblok of mondwig wordt tussen je tanden en kiezen geplaatst aan de kant waar de tandarts op dat moment bezig is. Zo hoef jij zelf niet actief met je spieren je mond open te houden. Dat geeft veel rust.

4. Masseer of rek je kaakspieren

Door je kaakspieren te rekken en te masseren voor, tijdens of na de behandeling, zorg je ervoor dat ze snel weer ontspannen.

5. Zoek hulp bij de kaakfysiotherapeut

Misschien heb je wel standaard een iets beperkte mondopening, waardoor een tandartsbezoek extra lastig is. Of misschien heb je bepaalde gewoontes die zorgen voor extra spanning in je kaakspieren. Een kaakfysiotherapeut kan met tips en oefeningen voor verlichting zorgen. Via de uitgebreide (gratis) vragenlijst in de online omgeving van KNAPfysio, kom je er achter of dit voor jou een goed idee is.

6. Ontdek of de kramp in je kaak komt door angst

Ben jij bang voor de tandarts? Dan is het logisch dat je daardoor meer spanning opbouwt in je spieren en dus nog sneller last hebt van kramp in je kaak. Overweeg bij angst voor de tandarts eens om naar een speciale angsttandarts te gaan.

7. Let op je ademhaling

Niemand gaat voor z’n plezier naar de tandarts. Ben jij niet bang voor de tandarts, maar merk je wel lichte spanning voor en tijdens een bezoek? Probeer dan eens op je ademhaling te letten als je in de tandartsstoel ligt. Leg je handen op je buik en probeer daar rustig naartoe te ademen. Maak de uitademing hierbij langer dan de inademing. Zo leid je jezelf af van wat er gebeurd. Je kalmeert en ontspant automatisch door de rustige ademhaling.

Door bovenstaande tips toe te passen, wordt een tandartsbezoek voor iedereen prettiger. Voor de tandarts is het handig om te weten waar jij last van hebt en jij gaat hopelijk met minder klachten de deur weer uit. Wie weet heeft de tandarts zelf nog wel andere tips waar je wat aan hebt!


Eén reactie op “7 tips tegen kramp in je kaak bij de tandarts”

  1. Yvonne avatar
    Yvonne

    Goede tips, thanks!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *