Mondademhaling: 5 tips om ervan af te komen

Ademhalen lijkt iets vanzelfsprekends. Toch heeft de manier waarop we ademhalen veel invloed op ons lichaam en dan met name op je kaak en je gezicht. Een mondademhaling in plaats van een neusademhaling kan een belangrijke oorzaak zijn voor kaakklachten en hoofdpijn. In dit blog ga ik dieper in op de relatie tussen een mondademhaling en jouw klachten, ook geef ik je praktische tips om dit te verbeteren.


Wat gebeurt er bij een mondademhaling?

Een mondademhaling komt soms tijdelijk voor, bijvoorbeeld bij een verstopte neus. Zodra het een gewoonte wordt, kan dit negatieve gevolgen hebben. Een neusademhaling zorgt voor een betere zuurstofopname en filtert en bevochtigt de lucht voordat deze je longen bereikt.
Bij een mondademhaling blijft je mond vaak open, wat kan zorgen voor spanning in de kaakspieren en/of een verkeerde stand van je tong. Door je mond ademen kan zelfs de stand van je kaak veranderen, wat gevolgen kan hebben voor de spieren en gewrichten in de hele kaakregio. Het is dan ook belangrijk om goed te letten op afwijkende mondgewoonten.


De relatie tussen je mondademhaling, kaakklachten en hoofdpijn

Als je veel door je mond ademt, kunnen je kaakspieren overbelast raken. Je onderkaak hangt constant iets naar beneden. Dit zorgt voor een onnatuurlijke houding van de kaakspieren en het kaakgewricht.

Dit kan leiden tot:

  • Spanning in de kaakspieren
    Doordat de onderkaak bij een mondademhaling iets naar beneden hangt, kan je last krijgen van kaakspanning wat een pijnlijk of zwaar gevoel geeft in je kaak.
  • Knarsen of klemmen van de kaken
    Vooral ‘s nachts kan een mondademhaling ervoor zorgen dat je gaat kaakklemmen of tandenknarsen. Doordat je met een open mond ligt, zakt je tong iets verder je keelholte in. Dit zorgt ervoor dat je luchtpijp nauwer wordt en je minder makkelijk kan ademhalen. Dit kan ook een oorzaak voor snurken zijn. Je lichaam probeert dit op te lossen door te gaan kaakklemmen of tandenknarsen. Zo krijgt je luchtpijp bovenin iets meer stevigheid, wat het ademhalen weer makkelijker maakt. Als je door je neus zou ademen, zou deze oorzaak voor kaakklemmen of tandenknarsen niet ontstaan. Het klemmen en knarsen vergroot de kans op kaakpijn, hoofdpijn of slijtage van de tanden.
  • Pijn in het kaakgewricht
    Overbelasting van het temporomandibulair gewricht (kaakgewricht) kan leiden tot kaakpijn, hoofdpijn of knakkende geluiden van het kaakgewricht bij het openen en sluiten van de mond.
  • Hoofdpijn en nekpijn
    Spanning in de kaakspieren kan zich uitbreiden naar de nek- en schouderregio, wat bijdraagt aan spanningshoofdpijn of nekpijn.

Hoe herken je een mondademhaling?

Het is soms lastig om te herkennen of je door je mond ademt. Dit zijn enkele signalen die hierop kunnen wijzen:

  • Je merkt dat je vaak door je mond ademt, zelfs in rust.
  • Je hebt moeite met door je neus ademen, bijvoorbeeld door een verstopte neus.
  • Je moet vaak zuchten of gapen.
  • Je kaak voelt gespannen of stijf, vooral ’s ochtends of na langere periodes van rust.
  • Je ervaart regelmatig hoofdpijn, nekpijn of spanning in je gezicht.

5 tips om je mondademhaling te stoppen

Gelukkig kun je zelf invloed uitoefenen op een mondademhaling. Hier zijn enkele tips om anders met je ademhaling om te gaan:

  • Bewustwording van je ademhaling
    Check regelmatig of je door je neus of mond ademt, vooral tijdens rustmomenten. Adem je door je mond? Schakel bewust over op neusademhaling.
  • Oefen de neusademhaling
    Als je neus vaak verstopt is, kunnen ademhalingsoefeningen helpen om de neusademhaling te verbeteren. Begin bijvoorbeeld met lichte ademhalingsoefeningen waarbij je langzaam en diep door je neus in- en uitademt. Dit kan helpen om je neusholtes open te houden. In het boek Ademhaling: de grote genezer (te koop via bol.com), nemen Patrick McKeown en Dennis Huizenga je mee in hoe ademhaling veel klachten kan oplossen.
    Ook is deze oefening uit het KNAPfysio pakket goed om te doen:
  • Versterk je tongpositie
    Een goede tongpositie kan de spanning in je kaak verlichten. Rust met de punt van je tong tegen het gehemelte, net achter je voortanden, terwijl je mond gesloten is. De kiezen heb je hierbij niet op elkaar. Dit helpt je om makkelijker door je neus te ademen en de kaak in een natuurlijke positie te houden. Hoewel deze bewustwording helpt, is het toch vaak lastig om je tong op de goede plek te houden. De tong is een spier, deze zal je moeten trainen om dit blijvend te veranderen.
  • Rek- en ontspanningsoefeningen voor de kaak
    Het doen van specifieke kaakoefeningen kan de spanning in je kaakspieren verminderen.
  • Laat je helpen door een specialist
    Blijven de klachten aanhouden? Een orofaciaal fysiotherapeut kan je helpen met gerichte oefeningen en advies. Het KNAPfysio pakket biedt persoonlijke begeleiding om zowel je kaakspieren als je ademhaling weer in balans te brengen. Zo kom jij van je kaakklachten en/of hoofdpijn af!

Tot slot

Een mondademhaling kan ongemerkt bijdragen aan klachten zoals kaakpijn en hoofdpijn, maar gelukkig kun je er zelf invloed op uitoefenen. Door je bewust te worden van je ademhaling, oefeningen te doen en eventueel hulp in te schakelen, kun je de controle over je klachten terugkrijgen.

Heb je last van kaakpijn of hoofdpijn en vermoed je dat mondademhaling de oorzaak is? Neem dan gerust contact met mij op, of vul direct de gratis online vragenlijst in en ontdek hoe KNAPfysio jou kan helpen