Pijn bij kauwen

Pijn bij kauwen: 5 mogelijke oorzaken

Pijn bij het kauwen is heel vervelend. Het kan zelfs je eetplezier bederven of ervoor zorgen dat je bepaalde activiteiten niet meer doet. Pijn bij het kauwen kan je leven dus behoorlijk beïnvloeden. Maar waarom heb je deze pijn tijdens het kauwen? Hieronder vind je een aantal mogelijke oorzaken.

1. Tandheelkundige problemen

Tandheelkundige problemen zijn de meest voorkomende oorzaak van pijn bij het kauwen. Denk hierbij aan gaatjes, gebroken tanden, ontstoken tandvlees (gingivitis) of tandabcessen. Deze problemen kunnen gevoeligheid of pijn bij het kauwen veroorzaken. Met name als er druk komt (door het kauwen) op het gebied die deze klachten veroorzaakt.

2. Kaakproblemen

Problemen rond de kaak worden ook wel temporomandibulaire dysfunctie (TMD) genoemd. TMD omvat kortweg alle klachten die door de kaak en de spieren er omheen veroorzaakt worden. Eén van die symptomen kan pijn bij het kauwen zijn. Daarnaast kan het zijn dat je kaak klikkende of knakkende geluiden maakt bij het openen en sluiten van je mond. Ook komt het voor dat je je kaak niet goed meer kan openen. Wat veel mensen niet weten is dat kaakklachten vaak ook hoofdpijn, oorpijn of zelfs slikproblemen kunnen geven. De oorzaak van deze klachten is vaak niet duidelijk. Het zou kunnen dat je knarst met je tanden of misschien ervaar je veel stress. Er zijn meerdere oorzaken voor kaakklachten. In het KNAPfysio programma gaan we hier stap voor stap achter komen. Ook wordt je direct vertelt wat je hier zelf aan kan doen. Zo werk je zelf naar de oplossing van de pijn bij kauwen. 

Vrouw die chocola eet en pijn bij het kauwen heeft.

3. Trauma of letsel

Een andere oorzaak voor pijn bij het kauwen, zijn trauma’s of ander letsel aan je mond, kaak of gezicht. Denk daarbij aan een ongeluk, een sportblessure of een verkeerd uitgepakte tandheelkundige ingreep. In al deze gevallen is het verstandig om langs de tandarts of huisarts te gaan.

4. Infecties

Infecties of ontstekingen in je mond, zoals een tandabces of een ontsteking van het tandvlees, kunnen pijn tijdens het kauwen veroorzaken. Vaak voel je dan een kloppend gevoel of pijn in dat gebied van je mond. Ontstekingen ontstaan vaak door niet behandelde tandproblemen, slechte mondhygiëne of als je weerstand/immuunsysteem niet zo goed is.

5. Gebitsproblemen

Het gebit zelf kan ook de oorzaak zijn voor pijn bij het kauwen. Denk hierbij aan een slecht zittend kunstgebit of losse tanden. Hierdoor kan je tandvlees of het slijmvlies van de mond gaan irriteren.

Wat kan je doen als je pijn bij het kauwen hebt?

Als je pijn hebt tijdens het kauwen, is het belangrijk om te weten waarom. Je kunt de gratis intake vragenlijst van KNAPfysio invullen om meer inzicht te krijgen in je klachten. Zo krijg je snel een duidelijker beeld van wat er misschien aan de hand is.

Als je last hebt van je kaak, let er dan op of je vaak je kiezen op elkaar zet zonder het te merken. Dit is niet de bedoeling. Er hoort altijd een klein beetje ruimte tussen je kiezen te zitten. Ook andere mondgewoontes zoals nagelbijten, lipbijten of kauwgom kauwen kun je beter niet doen.
Het is daarnaast belangrijk om voor goede mondhygiëne te zorgen. Ga regelmatig naar de tandarts voor controle. Zo voorkom je mogelijke problemen of kunnen ze snel ingrijpen als er toch iets mis is.

Neem pijn in ieder geval serieus. Door de mogelijke oorzaak te begrijpen, kan er op tijd actie ondernomen worden. Waardoor jij snel weer prettiger kan kauwen.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *