Kaak op slot

Pijn na het trekken van je verstandskies

Als jij pijn blijft houden na het trekken van een verstandskies kan dit verschillende oorzaken hebben. In de eerste 5 tot 7 dagen is het normaal om pijn te hebben. De wond is nog aan het genezen. Om deze reden krijg je vaak pijnstillers mee en het advies om zacht voedsel te eten. Maar wat als de pijn erger wordt of als je na 7 dagen nog steeds pijnklachten hebt?

Er kunnen verschillende oorzaken zijn voor aanhoudende of toenemende pijn na het trekken van je verstandskies.

Pijn na het trekken van je verstandskies
Pijn en zwelling na het trekken van de verstandskies

1. Ontsteking van de tandholte

Na het trekken van de verstandskies kan het gebeuren dat het korstje (bloedstolsel) loskomt voordat de wond genezen is. Hierdoor kan er een ontsteking ontstaan in de holte waar de kies zat. Als er een ontsteking ontstaat, merk je vaak dat na 2-3 dagen de plek rond de getrokken kies gevoeliger of pijnlijker wordt. Dit gebeurt bij 2-5% van de mensen na het trekken van de verstandskies.

2. Infectie van de wond

Soms kan er een bacterie bij de wond komen, wat kan leiden tot een infectie. Een infectie gaat eigenlijk altijd samen met meer pijn, zwelling, roodheid, warmte en een afname in de functie. Dit kan bijvoorbeeld betekenen dat je minder goed kan kauwen of je mond open kan doen.  

3. Kaakklachten

Ongeveer 40% van de mensen die hun verstandskies laten trekken, krijgt last van de kaak. De symptomen kunnen heel verschillend zijn en lijken soms op andere klachten die je kunt hebben na het trekken van een verstandskies. Hierdoor worden kaakklachten vaak niet goed herkend. De klachten die je kan hebben, zijn:


Met de juiste informatie en passende oefeningen zijn kaakklachten vaak goed op te lossen. In het KNAPfysio-programma onderzoeken we samen of jouw klachten inderdaad uit de kaak komen. Daarnaast leer ik je hoe je hier het beste mee om kunt gaan. Dit kan gewoon vanuit huis en wordt via op maat gemaakte vragen aangeboden.

4. Zenuwbeschadiging

Het gebeurt niet vaak, maar er kan een zenuw geraakt worden bij het verwijderen van een verstandskies. Vaak heb je dan aanhoudende pijn en gevoelloosheid in je gezicht of op je tong.

Heb je geen pijn na het trekken van een verstandskies, maar krijg je na 7 dagen een vieze smaak in je mond? Of denk je dat je andere complicaties hebt? Of vertrouw je jouw pijnklachten niet? In alle gevallen is het goed om contact te zoeken met de (tand)arts. De tandarts kan beoordelen of jouw pijn of klachten horen bij een normaal herstel na het trekken van een verstandskies.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *