Spanningshoofdpijn

Spanningshoofdpijn: wat is het en wat kun je eraan doen?

Spanningshoofdpijn – bijna iedereen heeft het wel eens meegemaakt. Die zeurende, drukkende pijn die voelt alsof er een strakke band om je hoofd zit. Hoewel het vervelend is, geeft je lichaam hiermee een signaal dat het tijd is om te luisteren en actie te ondernemen. In deze blog ontdek je wat spanningshoofdpijn precies is, wat de oorzaken kunnen zijn en vooral: wat je ertegen kunt doen.

Wat is spanningshoofdpijn?

Spanningshoofdpijn is een van de meest voorkomende vormen van hoofdpijn. Vaak voel je een drukkende of knellende pijn aan beide zijden van je hoofd, soms uitstralend naar je nek of schouders. Soms kan deze hoofdpijn ook aan één kant zitten. Spanningshoofdpijn is meestal mild, maar de pijn kan uren tot zelfs dagen aanhouden, wat een flinke impact kan hebben op je dagelijkse leven.

In tegenstelling tot migraine, waarbij vaak misselijkheid en overgevoeligheid voor licht en geluid een grote rol spelen, is spanningshoofdpijn ‘minder intens’. Ondanks dat het milder is kan het je flink in de weg zitten. Daarom is het belangrijk om te begrijpen waar de pijn vandaan komt en hoe je de hoofdpijn kan oplossen.

Oorzaken: waar komt spanningshoofdpijn vandaan?

Hoe spanningshoofdpijn ontstaat, weten we niet precies. Wel weten we dat verschillende factoren een rol kunnen spelen. Eén daarvan is spanning.

Spanningshoofdpijn ontstaat vaak door een combinatie van factoren, waaronder:

  • Spanning en stress
    Dit kan zorgen voor spanning van de spieren in de nek, schouders of kaak, wat hoofdpijn kan veroorzaken.
  • Hormonale veranderingen
    Spanningshoofdpijn komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen, waarschijnlijk door hormonale schommelingen.
  • Een verlaagde pijndrempel
    Het punt waarop je iets als pijn ervaart, verschilt per persoon maar deze drempel kan ook per moment wisselen. Zo ervaar je bijvoorbeeld meer pijn als je vermoeid bent.
  • Chronische spanningshoofdpijn en depressie
    Chronische spanningshoofdpijn komt vaak samen met depressieve klachten. Het is onduidelijk wat eerst komt: veroorzaakt de hoofdpijn de depressie, of andersom?

Let ook op het gebruik van pijnstillers. Te veel gebruik kan zorgen voor medicatie-afhankelijke hoofdpijn, waarbij de pijn juist erger wordt. Ook zijn er andere soorten hoofdpijn.

Spanningshoofdpijn de baas worden

Gelukkig kun je met een paar simpele aanpassingen veel doen om spanningshoofdpijn te verminderen of zelfs te voorkomen. Denk aan:

  • Ontspanningsoefeningen
    Yoga, meditatie en ademhalingsoefeningen kunnen helpen om te ontspannen.
  • Regelmatig bewegen
    Voldoende beweging, zoals wandelen of stretchen, helpt je lichaam om hoofdpijn te voorkomen of verminderen.
  • Goede nachtrust
    Goed slapen is belangrijk en kan helpen tegen hoofdpijn. Met goede slaaptips (slaaphygiëne) slaap je beter.
  • KNAPfysio
    KNAPfysio biedt online pakketten waarin we samen aan de slag gaan met jouw spanningshoofdpijn. We ontdekken waar jouw klachten vandaan komen, je krijgt hierdoor een voor jou op maat gemaakt pakket. Met simpele adviezen en oefeningen, zoals uitleg rond je klachten, ontspanning en spiertraining, krijg je weer grip op je hoofdpijn.

“Een aanrader voor iedereen!”

“De methodiek van KNAPfysio heeft mijn hoofdpijnklachten sterk verminderd. Wat ik heel erg bemoedigend vond, was dat Melanie bij veel oefeningen, die je soms wel 10 keer moest doen, gewoon meedeed en meetelde. Dat gaf net het zetje om het vol te houden. Erg professioneel en overtuigend. Een aanrader voor iedereen!”

Joke van der Ven

Vul direct de gratis online intake vragenlijst in en ontdek of en hoe KNAPfysio jou kan helpen.


Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *