Botox bij kaakklemmen

Stress en spierspanning bij vrouwen: De link tussen kaakpijn en bekkenklachten

Veel vrouwen met kaakpijn ervaren stress, en dit kan zich op verschillende manieren uiten in het lichaam. Recent onderzoek wijst op een mogelijke link tussen stress en klachten in zowel de kaak als het bekken. Hoewel er nog veel te ontdekken valt, is het belangrijk om je bewust te zijn van deze (mogelijke) connectie.

Kaakpijn en stress

Tandenknarsen, kaakpijn en stress

Kaakklachten komen vaker voor bij vrouwen. Met name bij vrouwen met stress zien we regelmatig kaakproblemen. Stress kan leiden tot spanningen in de kaakspieren, wat kaakpijn en ongemak veroorzaakt. Vaak gaat dit samen met tandenknarsen, vooral tijdens het slapen. In het filmpje hiernaast, die uit het KNAPfysio pakket komt, leg ik uit hoe dit werkt.

Daarnaast kan een slechte  slaapkwaliteit er voor zorgen dat je lichaam meer stress ervaart, wat weer bijdraagt aan de klachten in de kaak. Wil je beter slapen? Bekijk hier tips om beter te slapen.

Bekkenklachten en stress

Stress kan ook invloed hebben op de bekkenbodemspieren. Spanning in deze spieren kan leiden tot pijn en ongemak in het bekkenbodem gebied. Hoewel er nog geen directe link gevonden is tussen bekkenbodemklachten en kaakklachten, is het duidelijk dat stress een rol speelt in beide gebieden. Er zijn verschillende theorieën over mogelijke verbanden. Zo zou de ademhaling beide gebieden kunnen beïnvloeden. Ook kunnen vrouwen tijdens de zwangerschap kaakpijn krijgen.

Waarom is dit belangrijk?

Het is belangrijk om te begrijpen hoe stress het lichaam op verschillende manieren beïnvloedt. We moeten niet alleen kijken naar de specifieke klachten van het bekken of de kaak, maar ook naar mogelijke verbanden met stress en andere lichaamsgebieden. Bijvoorbeeld, bij aanhoudende buikpijn kan spanning in de bekkenbodemspieren een rol spelen, wat weer invloed kan hebben op de kaakspieren.

In het KNAPfysio pakket wordt uitgebreid aandacht besteed aan al deze verbanden. Dankzij de duidelijke vragen, worden al deze problemen goed in beeld gebracht en kunnen we ze aan elkaar koppelen.

Praktische tips voor de oplossing van kaakpijn bij stress

Goed, leuk die verbanden, maar jij wil natuurlijk gewoon werken aan de oplossing van je klachten. Hier zijn een paar praktische tips:

  • Stressmanagement: Probeer technieken zoals meditatie, ademhalingsoefeningen of yoga om stress te verminderen.
  • Bewustwording van spanning: Let op waar je spanning voelt in je lichaam en probeer regelmatig te ontspannen. Bewustwording van spanning in je kaakspieren of bekkenbodem zorgt ervoor dat jij hier verandering in kan brengen. Spanning kan bijvoorbeeld ook zorgen voor mondgewoontes waar jij je niet bewust van bent. Door bewustwording, kan je deze aanpakken.
  • Communicatie met hulpverleners: Als je naar een hulpverlener gaat voor je klachten, is het belangrijk alle symptomen die je ervaart te noemen. Ook als ze niet direct gerelateerd lijken. Je lichaam is één systeem en soms zijn er connecties waar jij niet van op de hoogte bent.

Heb jij last van kaak-, nek- of aangezichtsproblemen en wil jij dit met online fysiotherapie oplossen? Vul direct de gratis online intake vragenlijst in en ontdek hoe KNAPfysio jou kan helpen.


Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *