KNAPfysio Online Consult

Wat is een goede slaaphouding?

Wat is een goede slaaphouding? Die vraag krijg ik regelmatig. Zolang jij goed slaapt en fris weer wakker wordt, is je slaaphouding eigenlijk bijzaak. Toch heeft je slaaphouding wel enige invloed op je slaapkwaliteit. Zeker als je nek-, kaakklachten of hoofdpijn hebt, kan het goed zijn om naar je slaaphouding te kijken.

‘Hoe je slaaphouding ook is, het belangrijkste is dat je goed slaapt.

Wat is het doel van slapen?

Het doel van slapen is simpel: je lichaam resetten, afvalstoffen opruimen en jezelf opladen voor een nieuwe dag. Hoeveel uren je zou moeten slapen, verschilt per persoon. 70% van de mensen heeft 7-9 uur slaap nodig per nacht. 12,5% kan het met minder (soms zelfs maar 4 uur per nacht) af. De andere 12,5% heeft meer slaap nodig. Soms wel tot 12 uur per nacht. Wat voor jou het beste aantal uren is, moet je zelf ontdekken. Hier word je in het KNAPfysio programma ook bij geholpen.

De goede slaaphouding

Of je nu graag op je buik, zij, of rug slaapt. Het is goed om te letten op de natuurlijke kromming van je wervelkolom. Welke een lichte S-vorm heeft.
Hoe je op deze S-vorm kan letten en of je beter een andere slaaphouding kan aannemen, lees je hieronder.

Buikslapen

Illustratie van een goede en een slechte houding bij buikslapers
Goede slaaphouding voor buikslapers

Ondanks dat de kwaliteit van slaap het belangrijkste is, zou ik op je buik slapen willen afraden. Als je gewend bent om op je buik te slapen, probeer dan toch een andere slaaphouding aan te nemen. Dit helpt je op de lange termijn naar een betere lichaamshouding en zorgt ervoor dat je comfortabeler slaapt. Zeker bij het ouder worden is op de buik slapen steeds minder prettig voor het lichaam. Er zijn een aantal dingen die je kan doen om het buikslapen af te leren:

  • Leg een kussen voor je buik waar je tegenaan kan draaien.
  • Klem een kussen tussen je knieën. Dit voorkomt dat je naar je buik draait.
  • Kies eventueel voor een zwangerschapskussen. Deze ligt voor je en kan je tussen je knieën klemmen. Je zou bijvoorbeeld voor dit zwangerschapskussen van Ella van bol kunnen kiezen.
  • Kies voor een zachter matras. Buikslapers liggen het liefst op een hard matras, omdat je dan minder ver naar beneden zakt. Als het matras zachter is, zak je verder weg en wordt het buikslapen vanzelf minder prettig.
  • ‘Plak’ een tennisbal op je buik. De tennisbal zorgt voor een vervelende prikkel zodra je op je buik wilt draaien. 

Wil je toch écht op je buik slapen? Let er dan op dat je kussen niet te hoog is en je matras niet te zacht. Dit voorkomt dat je mogelijk te ver doorzakt in je onderrug en je hoofd hoger ligt dan zou moeten.

Rugslapen

Illustratie van een goede slaaphouding en een slechte houding bij rugslapers.
Goede slaaphouding voor rugslapers

10 tot 30% van de mensen slaapt op de rug. Er wordt vaak gezegd dat dit de beste houding is voor de rug. Hier is echter geen bewijs voor. Mensen die op de rug slapen hebben niet minder vaak last van nek- of rugklachten. Het is zelfs zo, dat als je last hebt van slaapapneu of snurken, je beter niet op je rug kan slapen. Bij het slapen op je rug zakt je tong vaak iets verder je keel in. Hierdoor komt de lucht minder makkelijk bij je longen. Dit zorgt voor een snurkgeluid of kan zelfs zorgen voor ademstops. Waar je op kan letten als je op je rug slaapt, is dat je matras niet te hard of te zacht is en je rug de kans krijgt om zijn ‘natuurlijke’ vorm aan te houden. Hierbij hoort ook een gemiddeld hard kussen die niet te hard of te zacht is. Ook is het beter als je kussen niet te hoog is.

Zijslapen

Illustratie van een goede slaaphouding en een slechte houding bij zijslapers.
Goede slaaphouding voor zijslapers

Het overgrote deel van de mensen slaapt op de zij. De kans dat je gaat snurken is in zijlig een stuk kleiner. Voor mensen met slaapapneu is dit dan ook de beste slaaphouding. Als je op je linkerzij slaapt, heb je ook minder last van maagzuur. Voor zijslapers is het belangrijk om de hoogte van je kussen af te stemmen op je lengte. Als je langer bent, heb je een hoger kussen nodig. Ook dan is het beter dat je wervelkolom zoveel mogelijk in zijn ‘natuurlijke’ vorm blijft. Het kussen moet er dus voor zorgen dat je hoofd niet omlaag of omhoog staat ten opzichte van je wervelkolom. Voor zijslapers geldt ook dat het matras niet te hard of te zacht moet zijn. De ‘natuurlijke’ lijn van je wervelkolom zou zo veel mogelijk aanwezig moeten blijven. Als je tijdens het slapen op je zij neigt om iets door te draaien naar je buik, zou je een (zwangerschaps)kussen kunnen overwegen om tussen je benen te klemmen.

Nu we het toch over zwangerschapskussens hebben. Wist je dat je tijdens je zwangerschap ook meer last kan krijgen van je kaak? Hier lees je meer over kaakpijn rond je zwangerschap.

Hoofdpijn, nekklachten en stijfheid in de kaak na de nacht

Word jij vaak wakker met hoofdpijn, nekklachten of stijfheid in de kaak? Dit kan verschillende oorzaken hebben. Eén van de oorzaken van het wakker worden met hoofdpijn of een stijve kaak is dat je tandenknarst in de nacht. Hier zijn naast het verbeteren van je slaaphouding andere oplossingen voor.

Slaap jij slecht?

Hoe je slaaphouding ook is, het belangrijkste is dat je goed slaapt. Slaap is belangrijk voor herstel van het lichaam, zeker als je al nek- of kaakklachten of hoofdpijn hebt. Kortom: als jij niet in de ‘beste’ slaaphouding in slaap kan komen, is het een goed idee om te kiezen voor de houding waar in jou dit wel goed lukt. En als je ‘gewoon’ slecht slaapt, zijn er ook manieren om je slaapgewoontes te verbeteren. Probeer bijvoorbeeld eens ademhalingsoefeningen. Hier zie je een ademhalingsoefening voor beter slapen:


Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *