Kaakklemmen

Zacht voedsel bij kaakklachten + tips voor recepten

Als je last hebt van kaakklachten is het vaak het eerste advies van de kaakchirurg: ga 6 weken zacht voedsel eten. Zacht voedsel is gemakkelijk te kauwen, slikken en verteren. Dit advies geldt ook na het plaatsen van een implantaat, een kaakoperatie, het trekken van een verstandskies of bij een kaakbreuk. Natuurlijk zijn er nog veel meer redenen om een zacht dieet te volgen. Ook die niets met de kaak te maken hebben.

Waarom zacht voedsel?

Een zacht dieet zorgt ervoor dat de kaakspieren, het kaakgewricht en de structuren eromheen tijdelijk meer rust krijgen. Zo krijgt je lichaam de kans te herstellen en de kaakproblemen die je hebt goed op te lossen. Zacht voedsel is dan ook zeker het proberen waard en soms zelfs (bij operaties of breuken) noodzakelijk. Ook het slikken gaat makkelijker bij zacht voedsel.

Helaas is zacht eten vaak wat saai. Het is niet voor niets dat we gelukkig worden van kauwen. Om de periode van een zacht dieet toch goed en gezond door te komen, zijn eiwitten belangrijk. Zeker voor het herstelproces na een operatie of breuk. Denk bij een zacht dieet dan ook vooral aan eiwitrijk eten als yoghurt, kwark en zachtgekookte eieren. Ook zachte groenten en fruit, zoals bananen, aardbeien (eventueel geprakt), gekookte groente en rijpe avocado’s zijn goede keuzes.

Recepten

Hier zijn enkele gezonde recepten om toch lekker te eten:

Smoothies: maak smoothies van vruchten zoals peren, bananen of perzik. Je zou hier yoghurt en (plantaardige) melk aan toe kunnen voegen voor extra voedingsstoffen.
Tips voor recepten:
Spinazie smoothie – Greendreamster
Aardbeien smoothie met citroenmelisse – Greendreamster
Een bloedrode vitamineshot – Greendreamster

Havermout of pap: havermout met melk of water. Je kan het koken of een nacht in laten weken. Beide zorgt voor een zachte structuur. Voeg wat honing of gepureerd fruit toe en je hebt een voedzaam ontbijt of tussendoortje.
Tips voor recepten:
Havermout smoothie met framboos – Greendreamster
Havermout smoothie met mango – Greendreamster

Soepen: pureer groenten als pompoen, courgette of broccoli en maak zo een gladde soep.
Tips voor recepten:
Linzen-aardappelsoep – Greendreamster
Vegetarische erwtensoep – Greendreamster
Vegetarische zuurkoolsoep – Greendreamster
Romige preisoep (vegan) – Greendreamster

Pudding of yoghurt: kies voor zachte pudding of Griekse yoghurt als dessert of tussendoortje. Ook hier kun je weer (gepureerd) fruit aan toevoegen voor meer smaak en meer voedingsstoffen.

Stoofpotjes: maak stoofpotjes, die zijn zacht en vaak vol goede voedingsstoffen.
Tips voor recepten:
Groentestoofpotje met aardappel, wortel, champs, ui en paprika – Greendreamster
Gestoofde aubergine salade – Greendreamster
Vegetarische groentestoofpot met bruine linzen – Greendreamster

Gebakken, gestoomde of zachte groenten: zacht gekookte groenten, als wortelen, prei of bloemkool zijn gemakkelijk om te eten. Je kan ze verder op smaak brengen met kruiden en specerijen. Ook is een zachte groente als avocado goed om te eten.
Tips voor een recept:
Avocado salade – Greendreamster

Stamppot: zacht en voedzaam, zeker als je er veel groente in doet.
Tips voor een recept:
Vegetarische preistamp – Greendreamster

Zachte granen: kies voor zachte granen, zoals quinoa, couscous of gekookte rijst als bijgerecht, eventueel gemengd met de gestoomde groente voor een volwaardige maaltijd.
Tips voor recepten:
Couscous salade met tuinkruiden – Greendreamster
Couscoussalade met citroenmelisse – Greendreamster

Als je klaar bent met je zachte dieet, is het handig om rustig aan op te bouwen naar harder voedsel. Dus niet direct weer een zak nootjes leeg eten😉. Luister vooral naar je lichaam en kijk hoe het voelt. Als het goed gaat, geniet er van!

Mocht je na het volgen van een zacht dieet toch nog kaakklachten hebben, dan is het handig om het KNAPfysio programma te volgen. Hierin leer ik je alle tools die je nodig hebt om de belasting op je kaakspieren en kaakgewricht te verminderen.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *