hoofdpijn

Zwanger en kaakpijn: klachten tijdens en na je zwangerschap

Heb jij tijdens of na je zwangerschap last (gehad) van kaakpijn? Je bent niet alleen. Kaakpijn als je zwanger bent komt vaker voor. Er zijn verschillende redenen waarom deze klachten juist nu kunnen ontstaan.

Slaap

Eén van de belangrijkste factoren voor kaakpijn rond de zwangerschap is slaap. In en rond je zwangerschap en met name na de bevalling krijg je vaak niet de rust die je nodig hebt. Vooral omdat je baby in de eerste paar maanden nog geen vast slaapritme heeft ontwikkeld. Gebrek aan slaap kan leiden tot spanningen in de kaakspieren en uiteindelijk tot kaakpijn.

Hormonen

Zwangere vrouw

Ook kunnen hormonen een rol spelen bij kaakpijn als je zwanger bent. Die zag je vast niet aankomen😉. Tijdens de zwangerschap en na de bevalling vinden er grote veranderingen plaats in je hormoonhuishouding. Het kaakgewricht heeft een hoge gevoeligheid voor oestrogeen, één van de belangrijkste vrouwelijke geslachtshormonen. Oestrogeen zorgt voor de vrouwelijke uiterlijke kenmerken en de ontwikkeling van de geslachtsorganen. De hormonale schommelingen kunnen van invloed zijn op de stabiliteit en functionaliteit van het kaakgewricht.

Een ander hormoon dat een rol speelt, is relaxine. Relaxine wordt door je baarmoederslijmvlies en de placenta geproduceerd tijdens je zwangerschap. Relaxine zorgt voor verslapping van de gewrichtsbanden in je lichaam, waaronder ook de banden rondom het kaakgewricht. Hierdoor worden de kaakspieren meer belast, wat kan leiden tot (pijn)klachten.

Voeden van de baby

Naast hormonale invloeden heeft de manier waarop je je baby voedt, of dat nu borstvoeding of flesvoeding is, invloed op je lichaamshouding en je activiteitenniveau. Vaak nemen moeders tijdens het voeden een statische houding aan. Dit kan leiden tot stijfheid en spanning in de nek, schouders én kaakspieren.

Zwanger en kaakpijn, wat kun je doen?

Om je kaakklachten, zowel tijdens als na je zwangerschap, te verlichten. Kun je lichte rekoefeningen doen. Dit helpt voor de flexibiliteit van de kaakspieren en verbetert de doorbloeding. Daarmee neemt de spanning in de kaakspieren af. Ook kan het online programma van KNAPfysio je helpen.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *