Home » Geblokkeerde kaak
Knakkende of geblokkeerde kaak
Een knakkende of geblokkeerde kaak kan erg irritant voor je zijn. Soms is het zelfs gevoelig of pijnlijk.
Je kaakgewricht heeft een kop en een kom met daartussen een kraakbeenschijfje. Het kraakbeenschijfje zorgt er voor dat je onderkaak (naast het draaien in de kom) ook naar voren kan schuiven. Hierdoor kan je de kaak verder openen.
Oorzaak knakkende of geblokkeerde kaak
Een knakkende of geblokkeerde kaak kan verschillende oorzaken hebben. Meestal ontstaat dit doordat het kraakbeenschijfje (discus) in je gewricht verplaatst is.
In beide gevallen ligt het kraakbeenschijfje voor het kaakkopje. Het enige verschil is dat bij een knakkende kaak het kraakbeenschijfje terug op zijn plek schiet als jij je mond opent. Dus weer bovenop je kaakkop. Je onderkaak kan hierdoor nog steeds een schuif beweging naar voren maken en je mond volledig openen. Je hoort alleen wel eerst een plop, knap of klik als het kraakbeenschijfje verplaatst. Dit is het knappende geluid die je hoort.
Bij een geblokkeerde kaak schiet het kraakbeenschijfje niet meer terug op zijn plek. Hierdoor kan de onderkaak niet meer de schuifbeweging naar voren maken. Het kraakbeenschijfje blokkeert dit en je kaak zit als het ware op slot.
Oplossing
Als je dit probleem wilt oplossen is het belangrijk om goed te kijken wat er precies gebeurd in het hoofd- en halsgebied. Alleen dan kom je er achter of er iets aan te doen is.
Kaakfysiotherapeut Melanie Dilling laat je, via persoonlijke online consulten, vragenlijsten en goed zelfstandig uit te voeren onderzoeken, ontdekken waar je klachten vandaan komen en natuurlijk hoe jij dit kan oplossen.